keskiviikko 26. helmikuuta 2020

KERTAA LUKUTAIDON KOKEESEEN

LUKUTAIDON KOKEESEEN KERTAUS OPPIKIRJAN AVULLA 
Tekstin tutkijan peruskäsitteet 338-343, Toiseen tekstiin viittaaminen 369-375 
Tekstin tyylit 384-393 (asiatyyli, arkityyli, sanavalinnat, konkreettinen ja abstraktinen tyyli, virkkeiden tyyli, rytmi) 
Tekstin rakenne ja sidosteisuus 356-361 
Vaikuttaminen tekstissä 376-383 (argumentaatio, taustaoletus, perustelutavat, retoriset keinot, huumori, argumentaation analyysi) 
Tiedonhankinta ja lähdekritiikki 362-368 
Nonverbaali viestintä 427-431 
Kuvan analyysi ja tulkinta 53-59 
Proosa 65-79 (lajit, kertoja, fokalisaatio, henkilöhahmot, kerronnan kulku, aihe, motiivi, teema, nvellin lajit) 
Draama 92-95 (päälajit, draaman kaari) 
Lyriikka 80-91 (puhuja ja puhetilanne, kuvallisuus, äännetaso, rytmi ja mitta) 
Tekstilajeja: uutinen ja uutiskuva 20-23; reportaasi 24-25; haastattelu ja henkilökuva 26-27; hyötyjuttu 27; artikkeli 27; pääkirjoitus 28; mielipidekirjoitus 28; arvostelu 28; pakina ja pilapiirros 29, referaatti 397 
Lehtijutun ulkoasuelementit (rakenne) 30-31 
Sosiaalisen median tekstilajit 38-39 
Mainos 41-51 
Tekstilajiperheet 338-341 
Konteksti 342 
Kohderyhmä 343 
Puheen tutkiminen 414-418 

Jos tehtävänanto käskee tutkia esimerkiksi jotakin tekstiä aikakautensa edustajana (esim. erittelemään kaunokirjallisen tekstin realismin tai romantiikan piirteitä), sinun oletetaan tuntevan kyseisen aikakauden tyylisuunnan keskeiset asiat. Tyylisuuntiin ja kirjallisuuden piirteisiin  liittyviä asioita on oppikirjassa s. 102-264. Osaathan ainakin romantiikan, realismin ja modernismin.

KERTAA MYÖS KURSSIVIHKON 9 AVULLA: katso eri tehtävätyyppejä ja niihin liittyvät vihkon ohjeet 
KURSSIBLOGIN AVULLA https://lukutaidot.blogspot.com/  RULLAA TÄMÄ 9-KURSSIN BLOGI LÄPI JA KATSO AINAKIN SELLAISET ASIAT, JOITA EI LÖYDY OPPIKIRJASTA. 


Luetelma vastauksena:

Äidinkielen ylioppilaskokeen lukutaidon kokeessa voidaan edellyttää luettelomallista vastausta. Silloin on luontevaa kirjoittaa luetelma, jossa on johdantolause sekä keskenään samanmuotoisia ja -arvoisia huomioita tai havaintoja tehtävänannon edellyttämällä tavalla.
kurssivihkossa 9 on esimerkki luetelmasta s. 17:C. ja s. 33 ja s. 62.  Huomaa vastausten aloituskappaleet ja lopetuskappaleet.



Hyvä vastaus

Hyvä vastaus 
-noudata tehtävänannon käskyjä 
-vastauksen alussa nimeäminen taustatietoineen: tekijä taustatietoineen, mikä tekstilaji, minkä niminen, missä ja milloin julkaistu, aihe ja tarvittaessa tavoite ja kohderyhmä (nämä aina mielipideteksteistä), jokin keskeinen päätelmä/päätelmiä - käytä jo ensimmäisessä kappaleessa tehtävänannossa annettua käsitettä (esim. jos käsketään tutkimaan tekstissä kuuluvia ääni, käytä käsitettä "ääni")
-hyvä vastaus on jäsennelty, asiat ovat kappaleissa järkevässä järjestyksessä  
-ryhmittele asiat, havainnot jonkin periaatteen mukaan: esimerkiksi jos tutkit tyylikeinoja, ryhmittele ne järkevästi, käytä tarvittavia käsitteitä, todenna esimerkeillä, joskus sitaateilla 
-etene kappaleessa havainnoista, esimerkeistä päätelmään tai toisinpäin: anna ensin päätelmä ja todenna se 
-käsittele tarvittaessa myös tekstilajin, tilanteen, kohderyhmän merkitystä 
-kirjoita hyvällä yleiskielellä 
-noudata annettua merkkimäärää 
-tarkista lopuksi vastaus 
-HUOLEHDI SIITÄ, ETTÄ VASTAAT KUMPAANKIN TEHTÄVÄRYHMÄÄN: YHTEEN ASIA-JA MEDIATEKSTIOSION TEHTÄVÄÄN JA YHTEEN KIRJALLISUUSOSION TEHTÄVÄÄN. 
-JOS VALITSEMASSASI TEHTÄVÄSSÄ ON KAKSI OSAA, MOLEMPIIN PITÄÄ VASTATA ITSENÄISESTI, OMINA TEHTÄVINÄÄN (ALKUUN NIMEÄMISET KUMPAANKIN) 
-JOS KÄSKETÄÄN KIRJOITTAA LUETELMA TAI LUETTELO, NOUDATA KÄSKYÄ.
-JOS TEET VASTAUKSEN LIBREOFFICESSA, MUISTA TEHDÄ KAPPALEJAKO UUDESTAAN, KUN SIIRRÄT VASTAUKSESI KOKEEN VASTAUSKENTTÄÄN. 
Ota yo-kokeeseen mukaan langallinen hiiri ja langalliset kuulokkeet. Katso tarkempi tietokonetta koskeva ohjeistus Wilmasta.  

Hyvää lukulomaa!

 Katso uusimmat yo-kokeita ja lukutaidon koetta koskevat ohjeet YTL:n sivuilta. En enää päivitä erikseen YTL:n ohjeita. https://www.ylioppil...